Vanaf 1 juli wordt de nieuwe regelgeving officieel

Vanaf 1 juli wordt het verhuur van gemeubelde logies veel sneller als btw-belastbaar beschouwd. Lees hier wat dat betekent.

Naar analogie met de hotelsector zijn verhuurders van vakantieverblijven via boekingsplatformen vanaf juli niet langer vrijgesteld van de btw-verplichting. Verhuurders van gemeubelde logies moeten met andere woorden 6% btw betalen op hun voordiensten. Die maatregel geldt voor verhuurders die verhuren voor periodes van minder dan drie maanden en die minstens een van de volgende diensten aanbieden:

  • het fysieke onthaal van gasten
  • dagelijks ontbijt aanbieden
  • huishoudlinnen ter beschikking stellen dat minstens een keer per week wordt ververst.

The bright side

Die diensten mogen optioneel zijn en aangeboden worden tegen een meerprijs. Ook mag je die als verhuurder uitbesteden aan een derde partij. Let ook op: de voorwaarde rond de duur van de huur kent een beperking. Verhuurcontracten van kortere verblijven door dezelfde partij zullen bij elkaar geteld worden.

Aan elk nadeel een voordeel, ook bij de afschaffing van de btw-vrijstelling. Wie ‘btw’ zegt, zegt namelijk ook ‘btw-aftrek’. Met andere woorden: de btw van investeringen en onderhoudswerken rechtstreeks gelinkt aan het verhuurde onroerend goed kan afgetrokken worden.

Vrijstellingsregeling kleine ondernemingen

Voor verhuurders die maar een beperkte omzet genereren, geldt een extra tolerantie. Zij kunnen nog altijd gebruik maken van de btw-vrijstelling voor verblijven met aanvullende dienst(en) die:

  • gebeuren in het kader van de bijzondere regeling rond deeleconomie, waarbij een erkend elektronisch platform tussenkomt
  • de maximale omzet van 6.390 euro niet overschrijden.

Omdat er vandaag nog geen gespecialiseerd platform erkend is, geldt die voorwaarde niet tot 1 juli 2022. Daarna dien je er wel rekening mee te houden.