Net als vorig jaar kunnen ondernemingen getroffen door de oorlog in Oekraïne ook nu een overbruggingslening aanvragen. FiscaCoach beantwoordt de belangrijkste vragen.

Wat?

Ten opzichte van vorig jaar is de overbruggingslening verruimd. Ondernemingen kunnen nu tussen 10.000 en 2.000.000 euro aanvragen. Wie meer dan 400.000 euro wil lenen, moet die vraag staven met een financieel plan en cashplanning. (Afhankelijk van de inhoud van je dossier kunnen die documenten ook opgevraagd worden bij leningen van minder dan 400.000 euro.)

De lening betaal je in maandelijkse gelijke schijven terug op een termijn van drie of vijf jaar. Pas na twee jaar begint de terugbetaling van het kapitaal te lopen. De rente op je lening betaal je tijdens die eerste twee jaar wel terug. Afhankelijk van de looptijd van je lening en de grootte van je onderneming, varieert de rente op de overbruggingslening sinds 1 april tussen 3,56% en 5,06%. Voor leningen die afgesloten zijn voor 1 april 2023 gelden de oude rentevoeten tussen 2% en 3,5%. Op 1 juli en 1 oktober 2023 worden de rentes opnieuw onder de loep genomen.

Wie?

Elke onderneming die ingeschreven is in de KBO komt in principe in aanmerking. Bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren, achterstallige RSZ-, btw- of bancaire betalingen hebben of die niet over genoeg terugbetalingscapaciteit beschikken, kunnen geen beroep doen op de lening.

Wanneer?

Nog tot 15 december 2023 kan je je aanvraag indienen. Let wel: is het voorziene budget op voor die datum, dan worden ook de aanvragen afgesloten.

Waar?

Via VLAIO dien je je aanvraag in. Houd je facturen met factuurdatum vanaf 1 augustus 2022 bij de hand – die heb je nodig voor je aanvraag.

Nog vragen?

Hulp nodig bij je aanvraag of niet zeker of je aanmerkingen komt? FiscaCoach zoekt het voor je uit. Neem contact met ons op via 011 123 123 of info@fiscacoach.be .