Verwen je werknemers op een fiscaal slimme manier

De feestdagen komen eraan. Het geknipte moment om je werknemers te tonen hoezeer je hen waardeert. Hoe doe je dat zo fiscaal voordelig mogelijk? Enkele spelregels!

Een geschenk voor een werknemer is in principe een vorm van loon. Daar moet je dus sociale bijdragen op betalen. Maar er zijn enkele uitzonderingen.

40 euro per cadeautje

Eindejaars- en andere geschenken zijn vrijgesteld van sociale bijdragen zolang het totale bedrag 40 euro per werknemer per jaar niet overschrijdt. Bovendien zijn de geschenken ook volledig fiscaal aftrekbaar als je onder deze limiet blijft. Je mag dit bedrag van fiscale aftrekbaarheid verhogen met 40 euro per kind ten laste.

Geen single malt

En de btw? Die mag je dan weer aftrekken tot een bedrag van 50 euro per geschenk, exclusief btw. Op voorwaarde dat alle werknemers een cadeau krijgen, en dat mag geen tabak of sterke drank zijn. Dus geen fles single malt whisky of exclusieve cognac. Champagne, dat mag wel!

En geen cash

Waarom zou je het niet eenvoudig houden en elke werknemer gewoon 40 euro toestoppen? Mag niet. Een geschenkcheque bespaart je de keuzestress. Van Pluxee, bijvoorbeeld.

Ga je voor een duurder cadeau? Dat kan natuurlijk. Maar het overschrijdende bedrag wordt beschouwd als een belastbaar voordeel. Dit moet worden vermeld op de fiscale fiche van de werknemer en er zijn sociale bijdragen verschuldigd. Maar laat dat de eindejaarspret niet bederven.