‘5 geboden voor startende ondernemers’

Hulp nodig bij de opstart van je eigen zaak? FiscaCoach to the rescue

Een nieuwe zaak opstarten: spannend! Maar naast die spanning komen bij je nieuwe onderneming ook heel wat do’s en don’ts kijken. Deze vijf geboden helpen je alvast op weg.

1. Gij zult u goed voorbereiden

Preparation is key, zeggen ze. In het geval van je eigen zaak kunnen die woorden niet meer waarheid bevatten. Begin nooit onbezonnen aan een onderneming. Als starter omring je je daarom het best met professionals die de sector van jouw dromen goed kunnen inschatten. Het heeft weinig zin om te investeren in een sector die al ‘vol’ zit: luister naar dat advies.

2. Gij zult een financiële buffer hebben

Als het financieel niet gunstig blijkt om in een bepaalde sector een zaak op te starten, blijf er dan van weg. Realistisch denken over de cijfers die je kan verwachten, is heel belangrijk. Het advies van financiële coaches is gebaseerd op veldonderzoek en ervaring en sla je het best niet in de wind.

Daarmee gepaard gaand is je startkapitaal: zorg ervoor dat dat groot genoeg is. De opening van je eigen zaak vraagt namelijk heel wat investeringen, en de kans bestaat dat je het eerste jaar (of de eerste jaren) weinig winst zal maken. Die mindere periodes moet je financieel kunnen opvangen, zodat noch jij, noch je eventuele personeel zonder loon komt te zitten. Gemiddeld duurt het een tweetal jaar voor je met je zaak break-even draait.

3. Gij zult uw geldzaken juist opvolgen

Nog meer over geld! Soms krijg je als ondernemer heel wat geld binnen in de vennootschap, maar haal je dat op de verkeerde manier weer uit je vennootschap. Zo kan de financiële kant van je onderneming heel snel de verkeerde kant op evolueren. Dat is jammer, want met financiële coaching is het mogelijk om heel wat meer uit je onderneming te halen.

Iets nieuws trekt altijd aan. De eerste drie of zes maanden zijn daarom meestal goed voor starters. Na het eerste jaar de balans opmaken is daarom cruciaal: zitten de cijfers dan goed, dan kan je als ondernemer eigenlijk pas zien of je je klantenbestand zal kunnen behouden.

4. Gij zult uw klanten goed beheren

Het innen en het betalen van je facturen, btw, belastingen... Er zijn leukere dingen, maar een strikte opvolging van je geldzaken is o zo belangrijk. De controles van de belastingen en de RSZ zijn streng, dus leef alle regels na en betaal zeker voldoende sociale bijdragen. Om zelf je betalingen op tijd te kunnen doen, is het belangrijk dat je klanten jou ook vlot betalen. Een strikte opvolging is dus een must.

5. Gij zult u laten begeleiden

Een boekhouder kost ook geld, dat klopt. Maar de tijd die je wint door je geldzaken uit te besteden en het advies dat je in de plaats krijgt, is onbetaalbaar. Bovendien kan je er dan altijd zeker van zijn dat je financiën juist geregeld zijn. FiscaCoach begeleidt je het eerste jaar van je zaak van heel dichtbij. Elk kwartaal of elke zes maanden volgt een evaluatie. Hoe sta je ervoor? Waar moet je bijsturen? Een omzet die niet is zoals die verwacht is, wordt direct aangepakt.

Van opstart tot afsluit en, als dat onvermijdelijk is, faillissement van jouw zaak: FiscaCoach staat je in elke fase van het ondernemen bij met raad en daad. Zelf ondervinden? Bel ons op 011 123 123 of mail naar info@fiscacoach.be.
home