‘Afgeschreven auto, tijd voor een nieuwe?’

Welke eisen stelt de fiscus?

Je bedrijfswagen is afgeschreven, tijd voor een nieuwe. Of niet? Els van FiscaCoach legt uit waarom meteen een nieuwe auto kopen niet per se een slecht idee is. Al zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden.

“Voor een vennootschap die vooral dienstprestaties levert, is een auto een van de grootste kosten, aangezien die gebruikt wordt voor elke beroepsmatige verplaatsing. In dat geval ben je erbij gebaat om meteen een nieuwe auto te kopen wanneer je vorige is afgeschreven. De belastingbesparing die je zo bekomt, weegt op tegen de investeringskost van je aankoop.”

Voor vennootschappen met handelsactiviteiten, zoals productie, maakt het niet veel uit dat er een jaar volgt zonder aftrekbare wagen. Els: “In dat geval valt enkel het afschrijvingsvoordeel weg. De andere kosten van die wagen blijven aftrekbaar in de vennootschap, waardoor je toch belastingvoordeel kan doen. Is een nieuwe machine nodig in het bedrijf, dan raad ik vaak aan om in het huidige jaar die machine aan te kopen en de auto uit te stellen tot het jaar daarop. Maar alles is afhankelijk van de sector en het bedrijf waarin je actief bent.”

De fiscus denkt groen

“Welke kleur, vorm of maat je auto heeft, maakt fiscaal gezien niks uit”, zegt Els. “Waar de fiscus wél belang aan hecht, is het groene karakter van je nieuwe aankoop. Een volledig elektrische auto is logischerwijze het interessantst. Die kan je volledig ‘inbrengen’. Bij een echte plug-in hybride hangt de aftrekbaarheid af van de CO2-uistoot. Een recente, ‘valse’ plug-in is sowieso maar voor 50% aftrekbaar. De verschillen zijn heel groot, dus het is de moeite om daar even bij stil te staan samen met je boekhouder.”

Geen idee of een nieuwe vierwieler fiscaal interessant is voor jouw bedrijf? Meer weten over groene autokeuzes? FiscaCoach gidst je door de wereld van de autofiscaliteit. Bel op 011 123 123 of mail naar info@fiscacoach.be. Tot binnenkort!
home