‘Coronamaatregelen voor de maand maart’

Hierop heb je recht deze maand

Ook in maart kunnen sommige ondernemingen een beroep doen op coronamaatregelen. 

Vlaams beschermingsmechanisme

Het beschermingsmechanisme waarop je tussen augustus 2020 en februari 2021 al een beroep kon doen, is ook in maart en april aan te vragen. Verplicht gesloten sectoren hoeven daarvoor geen omzetverlies aan te tonen, anderen dienen bewijzen in van 60% omzetverlies om aanspraak te maken op de premie. Die omvat 10% van de omzet uit de referentieperiode uit 2019.

Het overbruggingsrecht

Het dubbele overbruggingsrecht blijft gelden tot 30 juni 2021 voor verplicht gesloten ondernemingen. Ook sectoren die voor hun activiteiten rechtstreeks afhankelijk zijn van verplicht gesloten ondernemingen en hun activiteiten onderbreken, kunnen de dubbele premie aanvragen.

Wie niet binnen een van die twee categorieën valt, kan nog altijd een beroep doen op het crisisoverbruggingsrecht pijler 2 (bij ernstige omzetdaling) of crisisoverbruggingsrecht pijler 3 (bij quarantaine of de zorg voor een kind).

Uitstel sociale bijdragen

De betalingen van je sociale bijdragen van de eerste twee kwartalen in 2021 kan je met een jaar uitstellen. Deadlines voor de betaling van je bijdragen ligt dan op 31 maart 2022 (kwartaal 1) en op 30 juni 2022 (kwartaal 2). Uitstel aanvragen kan tot respectievelijk 15 maart en 15 juni 2021. Let wel op: stelde je al betalingen van je sociale bijdragen uit in 2020? Dan kan je die nu niet met nog een jaar uitstellen.

Ook moet je rekening houden met de betalingen van volgend jaar. Stel je nu je sociale bijdragen uit, dan vallen volgend jaar de uitgestelde betalingen van dit jaar en die van het eerste kwartaal van 2022 samen. Lukt het op dat moment niet om je uitgestelde betalingen te voltooien, dan beschouwt de overheid je aanvraag tot uitstel van betaling als ongeldig en gelden boetes (met terugwerkende kracht) vanaf de huidige deadline.

Vragen bij de maatregelen? Hulp nodig bij je aanvragen? FiscaCoach helpt graag. Mail naar info@fiscacoach.be of bel op 011 123 123.
home