‘Cybersecurity beter ondersteund’

Een tijd geleden vertelden we je alles over cybersecurity en de meest voorkomende gevaren. Om de schade na zo'n cyberaanval te beperken, is back-ups maken iets wat regelmatig op je to do-lijst zou moeten staan. Bovendien worden cybertrajecten bovendien tegenwoordig financieel ook beter ondersteund.

Back-ups geven gemoedsrust. Wordt je bedrijf gehackt of aangevallen, dan is een back-up de plek waar je je meest recente bedrijfsgegevens vindt. In principe maak je het best een drietal back-ups.
  • Een back-up waarmee je werkt en die dus de meest actuele info bezit die je snel kan raadplegen.
  • Een back-up op een harde schijf of in de cloud, waarop je gegevens voor de lange tijd bewaart.
  • Een back-up met een kopie van je bedrijfsgegevens die je op een fysiek andere locatie bijhoudt. Die locatie staat los van het bedrijfsnetwerk. Valt dat laatste uit, dan kan je nog altijd terugvallen op je externe back-up.

Nog een aantal aandachtspunten

  • Hoe zwaar je back-upsysteem is en hoe veel budget je daarvoor voorziet, is afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de soort en het aantal gegevens die je dagelijks moet verwerken. Met bovenstaande drie back-ups kom je al een heel eind.
  • Zorg ervoor dat dagelijkse back-ups automatisch gebeuren, maar voorzie ook maandelijks een back-up die je zelf uitvoert. Download de gegevens uit je cloud op een externe harde schijf.
  • Die externe back-up, los van cloudtoepassingen, is een must. Als die ooit crashen of gehackt worden, ben je alsnog je gegevens kwijt.

Extra steun

Sinds begin dit jaar kan elke kmo instappen in een cybersecurity-traject van Vlaio. Een van Vlaio’s erkende dienstverleners spitst zich dan toe op de online veiligheid van je bedrijf verbeteren. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, biedt Vlaio instaptrajecten aan tegen een lager tarief. Na aftrek van de subsidie liggen instapkosten nu tussen 6.800 en 8.100 euro. Dat is zo’n 10.000 euro lager dan het volledige basispakket.

De kmo-portefeuille die je onderneming ondersteunt bij de aankoop van diensten die je bedrijf verbeteren, kan je ook gebruiken voor de investering in cybertrajecten. De 30% steun voor kleine ondernemingen wordt opgetrokken tot 45%. Middelgrote ondernemingen kunnen op 35% in plaats van 20% steun rekenen. Het maximale subsidiebedrag is beperkt tot 7.500 euro per jaar.
home