‘De 3 meestgestelde vragen aan je boekhouder’

Kan jouw boekhouder toveren?

Een boekhouder is geen tovenaar. Toch wordt hij vaak beschouwd als een ‘goochelaar met geld’. Maar is dat zo? Kan je fiscalist de bankrekening van je onderneming er vrolijker doen uitzien? De drie meestgestelde vragen aan jouw boekhouder op een rijtje.

1. Hoe betaal ik zo weinig mogelijk belastingen?

Voor ondernemers zijn er heel wat aftrekbare kosten. Denk maar aan telefoon- en internetabonnementen of de aankoop van een computer of fiets. Ook grotere zaken zoals verzekeringen kunnen je een fiscaal voordeel opleveren. Bespreek zeker met je boekhouder wat mogelijk is voor je bedrijf en je belastingen. Hij of zij kan je een handig overzicht geven van wat je bij je volgende belastingaangifte voordeel kan opleveren.

2. Welke auto is fiscaal gezien het voordeligst?

Fiscaal gezien verandert de reglementering rond bedrijfswagens regelmatig, dus is het interessant om bij de aankoop van een bedrijfswagen je licht op te steken bij de boekhouder. Tegenwoordig levert een hybride of volledig elektrische wagen je fiscaal het meeste winst op. De fiscus denkt groen, dus hoe milieuvriendelijker je wagen, hoe beter.

Een volledig elektrische wagen is tot het einde van dit jaar tot 120% aftrekbaar, terwijl andere wagens worden bestraft: reken voor een meer vervuilende auto op een aftrekbaarheid van slechts 50% of 40%.

3. Hoe haal ik zo gunstig mogelijk geld uit mijn vennootschap?

Op een gunstige manier geld verdienen aan je vennootschap gebeurt, in tegenstelling van wat je zou verwachten, niet via je loon. Voor de belastingen houd je dat namelijk het best zo laag mogelijk, want bij het loon is al snel sprake van een taxatie van 50% in de personenbelasting.

De verhuur van een privékantoor aan de vennootschap is fiscaal gezien ook interessant. De huur kan je namelijk met de intresten van je lening compenseren in de personenbelasting.

Of bied je werknemers groepsverzekering aan of voorzie een IPT (individuele pensioentoezegging) voor jou als bedrijfsleider: dat geld wordt aan de vennootschap betaald, maar uiteindelijk komt dat bij pensionering in privéhanden terecht.

Ook liquidatiereserves zijn een optie. De winsten reserveer je aan 10% belasting, om ze na vijf jaar aan een goedkoper tarief (5%) uit de vennootschap te halen. Let wel, die regeling is enkel weggelegd voor kleine vennootschappen. De normale roerende voorheffing voor winstuitkeringen bedraagt 30%.

Benieuwd naar wat FiscaCoach voor jouw vennootschap kan betekenen? Kom eens langs! Je kan ons bereiken op 011 123 123 of via info@fiscacoach.be.
home