‘De Vlaamse beschermingspremie in vier snelle vragen’

Extra steun in augustus en september

Vlaamse ondernemingen beschermen tegen een faillissement: dat is het doel van het beschermingsmechanisme dat in augustus in het leven werd geroepen. Het fiscale broertje van de continuerings-, hinder- en overbruggingspremie is voor heel wat ondernemingen een welgekomen duwtje in de rug. De vier belangrijkste vragen over de beschermingspremie vind je hier gebundeld, FiscaCoach Haike geeft het antwoord.

Geldt de premie voor elke onderneming?

Haike: “Nee. De Vlaamse beschermingspremie is er voor ondernemingen met een omzetverlies van minstens 60% in augustus en september ten opzichte van de referentieperiode vorig jaar. Bestaat je onderneming nog geen jaar, dan dien je je omzetverlies aan te tonen met een financieel plan. Is je onderneming al sinds de start van de crisis gesloten, dan is het beschermingsmechanisme niet van toepassing. Logisch, want in dat geval heb je nog altijd recht op de hinderpremie van 160 euro per dag. Het Vlaamse beschermingsmechanisme is wel combineerbaar met het overbruggingsrecht of de relancepremie.”

Hoeveel krijg ik uitbetaald?

Haike: “De uitbetaling hangt af van je omzet. Het bedrag dat je kan verwachten, bedraagt 7,5% van je omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. De bovengrens ligt op 15.000 euro. Let wel op: is je onderneming tijdens augustus en september van dit jaar minder dagen geopend dan tijdens dezelfde maanden vorig jaar of ben je zelfstandige in bijberoep, dan wordt de beschermingspremie gehalveerd.”

Waar vraag ik de premie aan?

Haike: “Omdat ook cijfers uit september nodig zijn om je premie te berekenen, kan je die pas sinds 30 september aanvragen. Tot 15 november kon je de premie aanvragen via Vlaio.”

En in de tussentijd?

Haike: “Wie verplicht (tijdelijk) de deuren sloot vanaf 29 juli, kan een voorschot op de premie aanvragen. Dat voorschot bedraagt maximaal 2.000 euro. Traiteurs of zaken die maaltijden aanbieden kunnen al een bedrag van 3.000 euro of meer krijgen. Voorwaarde is wel dat zij met een geregistreerd systeem werken – de zogenaamde ‘witte kassa' – en dus hun omzetverlies kunnen aantonen.”

Nog een vraag voor Haike of een andere FiscaCoach? Hulp nodig bij je premie-aanvragen? Bel naar 011 123 123 of mail naar info@fiscacoach.be.

home