‘De hinderpremie in een notendop’

Elke zelfstandige heeft recht op de eenmalige premie van 4.000 euro

Door corona moeten heel wat ondernemingen vandaag de deuren sluiten. Jammer genoeg betekent dat voor jouw zaak ook geen inkomsten. De hinderpremie kan dat financiële gat (gedeeltelijk) dichten.

Wat is het?

Elke handelaar, horeca-uitbater, zelfstandige of dienstverlener die door de coronamaatregelen de deuren moet sluiten, heeft het recht op een hinderpremie om inkomstenverlies te compenseren.

Wie komt in aanmerking?

Wie zijn zaak verplicht moet sluiten, krijgt eenmalig een premie van 4.000 euro. Vanaf 6 april komt daar een dagelijkse vergoeding van 160 euro bovenop voor dagen waarop je zaak normaal gezien open is. Voor gebruikelijke sluitingsdagen geldt de premie met andere woorden niet. Ook voor zelfstandigen met ambulante activiteiten (denk aan marktkramers) zijn de maatregelen van toepassing. Marktkramers die door de maatregelen hun activiteiten nog niet kunnen hernemen, behouden het recht op 160 euro premie per dag. Om aanspraak te kunnen maken op de hinderpremie is wel een attest nodig van de gemeente.

Meerdere vestigingen van je zaak? Als per vestiging minstens één personeelslid voltijds is tewerkgesteld, krijg je per zaak een premie (met een maximum van vijf premies per onderneming). Voor horecazaken volstaat de eetruimte sluiten voor een premie: ook als nog take-away aangeboden wordt, krijgen horeca-uitbaters de premie.

Ook zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie. Er is wel één voorwaarde: enkel wie door de grootte van zijn of haar inkomen dezelfde sociale bijdragen moet betalen als een zelfstandige in hoofdberoep, komt in aanmerking. Tot slot: wie met zijn/haar eenmanszaak van de voordeelregel voor gehuwde personen geniet, heeft bij een gedwongen sluiting ook recht op de hinderpremie.

Hoe vraag je de premie aan?

Je aanvraag indienen doe je bij Vlaio (het Agentschap Innoveren en Ondernemen) via de digitale aanvraagmodule. Dat kan tot 30 juni. Voor ondersteuning kan je terecht op het nummer 1700.
home