‘De meest voorkomende cybergevaren op een rij’

Voor deze cybergevaren ben je het best extra alert.

Phishing

Er is al eindeloos voor gewaarschuwd, maar als zelfs een grote speler als bol.com in de val durft te trappen, is een extra waarschuwing op zijn plaats: phishing kan je zaak veel geld kosten. Phishingmails – of -berichten, via sociale media, bijvoorbeeld – zijn vaag, dwingend en komen onverwacht. Meestal gaat het om bedrijven die via vage omschrijvingen en aanmaningen gegevens ontfutselen – van paswoorden tot bankgegevens. Controleer altijd de afzender en het mailadres dat achter de mail zit, maar ook inhoud en schrijfstijl geven veel weg. Geen persoonlijke aanspreking, dwingend taalgebruik en – een weggever – schrijf- en taalfouten mogen de alarmbellen doen afgaan.

Tip: lijkt een mail toch van een van je klanten of partners te komen maar twijfel je over de betrouwbaarheid ervan, neem dan contact op met je klant om te checken of hij of zij de mail wel degelijk verstuurde.

CEO-fraude

Medewerkers met toegang tot de bankgegevens van je bedrijf, behoeden zich het best voor CEO-fraude. Opzet is hetzelfde als met traditionele phishingmails, alleen doet de afzender zich voor als de zaakvoerder van je bedrijf in de hoop gegevens, paswoorden of betalingen te ontvangen.

Ransomware

Ook malware (‘malicious software’) komt de laatste jaren steeds vaker voor. Software die speciaal ontwikkeld is om computers en/of software te verstoren, wordt daarbij verstuurd via ongevraagde e-mailbijlages of betrouwbaar lijkende downloads. Dit jaar is het vooral ransomware of gijzelsoftware die ‘populair’ is. Die software zorgt ervoor dat je bestanden en gegevens worden vergrendeld. Enkel door losgeld te betalen kan je opnieuw aan je digitale gegevens. De manier waarop ransomware wordt ingezet, is steeds agressiever: alsmaar vaker zijn het niet alleen organisaties, maar ook hun klanten die benaderd worden voor losgeld in ruil voor hun gegevens.

Tip: let altijd op met bijlages in dubieuze mails. Bestanden met een .exe- of .js-extensie zijn sowieso te vermijden, maar ook via een simpel Word-bestand kan een virus je computer binnensluipen. Open bijlages uit verdachte mails dus nooit en rapporteer de afzender.
home