‘De recentste maatregelen op een rij’

Naast de hinderpremie, continueringspremie en het overbruggingsrecht die de laatste maanden werden gelanceerd om financiële schade voor je zaak te beperken, werden onlangs ook het welvaartsfonds en het vriendenkapitaal in het leven geroepen. FiscaCoach zet die en de andere meest recente maatregelen op een rij.

Voorwaarden voor wie vandaag heropstart

Alle bedrijven mogen vandaag heropstarten, al blijft telewerk aangeraden. Ook horecazaken openen vandaag (deels) opnieuw de deuren. De veligheidsvoorschriften die in het verleden golden, blijven vandaag aangewezen. Aan elke tafel mogen maximum tien personen plaatsnemen. Tafels moeten bovendien op minstens anderhalve meter van elkaar opgesteld zijn. Bediening kan enkel aan tafel en door obers met mondmasker.

Welvaartsfonds: fiscaal voordeel van 2.5%

500 miljoen euro. Zoveel is nodig om bedrijven van nieuw kapitaal te voorzien. 240 miljoen euro wil de overheid zelf voorzien, voor de overige 260 miljoen kijkt ze naar investeerders en gezinnen. Wie de stap zet om (een) Vlaamse kmo(‘s) financieel te steunen, kan gedurende drie jaar lang jaarlijks op een fiscaal voordeel van 2.5% rekenen op het geïnvesteerde bedrag (met een maximum van 1.000 euro per belastingplichtige).

Vriendenkapitaal: tot 300.000 euro steun

Via de win-winlening was het al mogelijk om geld te lenen aan een bevriend bedrijf, maar nu gaat de mogelijkheid om hulp te bieden en te krijgen nog een stap verder. Particulieren kunnen tot 75.000 euro investeren in het bedrijf van familie of vrienden. Dat levert hen vijf jaar lang een fiscaal voordeel op van 2.5%. Je onderneming kan zo tot 300.000 euro aan steunkapitaal ontvangen. (Er is trouwens nog een extra voordeel: voor successierechten gelden via het vriendenkapitaal soepelere tarieven: die worden 3% in plaats van de progressie tarieven.)

Duwtje in de rug voor de horeca

Bedrijven voor wie het financieel haalbaar is, kunnen hun medewerkers cadeaucheques tot maximum 300 euro cadeau doen. De schenking is fiscaal vrijgesteld, zowel voor werkgever als werknemer en is te gebruiken bij de kapper, in kledingwinkels, in de horeca en voor cultuur en evenementen. Op die manier wil de overheid de zwaarst getroffen sectoren een duwtje in de rug geven.

Horecazaken genieten tot het einde van dit jaar ook van een btw-verlaging. Voor maaltijden wordt het tarief teruggeschroefd van 12% naar 6%, voor dranken (behalve voor alcohol) is dat van 21% naar 6%.

Vragen over de maatregelen? Mail naar info@fiscacoach.be voor een antwoord.
home