‘Garantielening ondernemingskredieten tot eind dit jaar’

Tot 31 december 2021 kunnen kmo’s een beroep doen op de garantielening voor kredieten met een looptijd tussen een en vijf jaar.

Nog tot eind dit jaar kunnen kmo’s die kredieten en kredietlijnen afsluiten dat doen onder de garantielening voor ondernemingskredieten. Ondernemingen die betalingsproblemen ondervinden door de coronacrisis, kunnen zo nieuwe kredieten tussen één en vijf jaar afsluiten.

Belgische activiteiten

De kredieten zijn in de eerste plaats bedoeld voor niet-financiële kmo’s en hun Belgische activiteiten – voor maximum 10% zijn die te gebruiken voor buitenlandse activiteiten. Risico’s zijn als volgt verdeeld: 80% neemt de overheid op zich, 20% is voor de financiële sector. Nog tot eind dit jaar kunnen kredieten en kredietlijnen die kmo’s afsluiten onder de garantielening voor ondernemingskredieten vallen. ‘Kunnen’, want de garantielening is optioneel.

Wat bij problemen?

Banken zijn niet verplicht om een onderneming een krediet toe te kennen. Daardoor stoten sommige kredietaanvragen stoten op een ‘njet’. Dat is het moment waarop de Vlaamse kredietbemiddelaar zijn intrede doet: de gratis dienst van Vlaio treedt op als tussenpersoon tussen jou en je financiële instelling. Voor onder andere vragen over bestaande kredieten en moeilijkheden bij de aanvraag van een nieuw krediet kan je bij de kredietbemiddelaar terecht.
home