‘Globalisatiepremie voor zwaarst getroffen ondernemingen’

Ondernemers die het afgelopen jaar uitzonderlijk hard getroffen werden door de coronamaatregelen, kunnen extra steun aanvragen in de vorm van een globalisatiepremie. FiscaCoach Myriam legt uit wat de premie precies inhoudt.

“Ondernemingen die het afgelopen jaar amper of geen activiteiten hadden, konden al een beroep doen op premies als het overbruggingsrecht en het beschermingsmechanisme”, zegt Myriam. “Voor de zwaarst getroffen sectoren wordt daar een nieuwe premie aan toegevoegd. Ondernemingen die in de laatste drie kwartalen van 2020 – dus van 1 april tot en met 31 december – minstens 70% of 90% omzetverlies hadden, kunnen een beroep doen op de globalisatiepremie.”

Voorwaarden

“Het steunpercentage bedraagt 10% van de omzet uit de referentieperiode in 2019. Voor kleine ondernemingen mag het steunbedrag niet meer dan 90% van de vaste kosten bedragen, voor middelgrote en grote ondernemingen ligt die bovengrens op 70%.” Daarbuiten komt iedereen met groot omzetverlies in aanmerking, ook de bedrijven die al andere premies uitbetaald kregen. “De hinderpremie, compensatiepremie, het Vlaamse beschermingsmechanisme.... zijn allemaal combineerbaar met de globalisatiepremie. Let wel op: de al uitbetaalde premies zullen van de globalisatiepremie afgetrokken worden.” De premie vraag je aan via Vlaio.
home