‘Het Vlaamse beschermingsmechanisme’

De beschermingspremie kan je combineren met het overbruggingsrecht

Of je onderneming al dan niet recht heeft op een overbruggingspremie staat los van het feit of je aanspraak kan maken op het Vlaamse beschermingsmechanisme. De twee premies zijn dus met elkaar te combineren. Dit zijn de belangrijkste vragen en antwoorden rond de beschermingspremie.

Wie heeft recht op de premie?

Het Vlaamse beschermingsmechanisme wordt opgedeeld in twee periodes: een van 1 oktober tot en met 15 november, en een van 16 november tot en met 31 december. Horecazaken, niet-essentiële winkels en andere ondernemingen die tijdens een van die periode (hebben) moeten sluiten, hebben automatisch recht op extra steun in de vorm van het Vlaamse beschermingsmechanisme. Andere bedrijven moeten een omzetverlies door de coronacrisis van minstens 60% kunnen aantonen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Voor welke periode kan je de premie aanvragen?

Voor de periode augustus-september is de aanvraagperiode verstreken – die liep tot 15 november. Voor de periode van 1 oktober tot en met 15 november kan je de premie nog aanvragen tot 31 december via Vlaio. Wie later gesloten was, kan de aanvraag beperken tot de periode van 19 oktober tot en met 15 november. Dat komt overeen met de periode van de verstrengde maatregelen voor horecazaken. De premie voor de periode vanaf 15 november zal mogelijk zij na 31 december 2020.

Hoe wordt de premie berekend?

Om de premie te berekenen, wordt een beroep gedaan op je omzet van dezelfde referentieperiode uit 2019. 10% van dat bedrag krijg je via het beschermingsmechanisme als premie (voor zelfstandigen in bijberoep is dat 5%).

Voor de referentieperiode van 1 oktober tot 15 november krijgen ondernemingen een premie die 10% bedraagt van de omzet in de periode van 1 oktober tot en met 15 november vorig jaar. Voor kleine ondernemingen is dat maximaal 11.000 euro steun, voor zaken met meer dan tien werknemers geldt een plafond van 22.500 euro. Voor elke onderneming ligt de ondergrens van de premie op 1.000 euro.

Het minimale steunbedrag voor de referentieperiode van 19 oktober tot en met 15 november ligt vast op 600 euro. Voor ondernemingen met negen of minder werknemers geldt een premie van maximaal 7.500 euro. Zaken met meer dan tien werknemers krijgen maximaal 15.000 euro.

Zijn er addertjes onder het gras?

Horecazaken moeten rekening houden met het soort activiteiten dat ze uitvoeren. Restaurants met zitgelegenheid die overschakelen naar afhaalmaaltijden, vallen automatisch onder het Vlaamse beschermingsmechanisme. Maar er is een uitzondering: wie in de referentieperiode vorig jaar (oktober-november 2019) meer dan 50% van zijn of haar omzet uit afhaalmaaltijden haalde, krijgt de premie niet automatisch. Die zaken vallen in dat geval onder de voorwaarden van andere bedrijven en moeten dan 60% omzetverlies kunnen aantonen.

9 december 2020
home