‘In 3 stappen naar je financieel plan’

Een nieuwe zaak starten doe je niet halsoverkop

Halsoverkop een nieuwe zaak openen is zelden een goed idee. Goed voorbereid, ingelicht en gecoacht aan de start verschijnen van je ondernemingstraject wél – en zorgt voor meer kans op een geslaagde finish. Volg deze drie stappen voor een vliegende start van je bedrijf.

1. Kies je niche

Een koffiebar openen is vandaag niet nieuw. Een koffiebar openen waar klanten door te fietsen zelf hun koffiebonen malen wél – maar of het een succes wordt? Je leest het al: research doen over en in kaart brengen wat je precies van plan bent met je toekomstige bedrijf is een niet te missen stap. Dertien in een dozijn worden is te vermijden, een nicheproduct vinden de sleutel tot succes.

2. Doe een marktonderzoek

Bespreek met je boekhouder welke activiteiten je voor ogen hebt. Hij of zij helpt je je verwachtingen aan de werkelijkheid af te toetsen: welke ondernemingen bestaan al in je regio? Hoe wil je je product in de markt zetten? Die marktstudie is een stukje huiswerk, maar je boekhouder staat je daar met plezier in bij.

Voor een vliegende start zijn antwoorden nodig op concrete vragen – vragen die voor elke sector anders zijn. Breng je een nieuw voedingsmiddel op de markt, dan is het bijvoorbeeld interessant om contact op te nemen met supermarktketens: als geen ander weten zij wat commercieel (niet) interessant is. Voor die fietskoffiebar breng je in kaart hoeveel volk je er kan ontvangen. Blijkt het aantal zitplaatsen te laag in verhouding met de maandelijkse huurprijs van je pand, dan is het jammer genoeg soms beter om een idee te laten varen. Je boekhouder kan het best inschatten welke voorwaarden hangen aan een financieel gezond bedrijf.

3. Het eigenlijke financieel plan

Een waterdicht businessplan gaat hand in hand met een uitgekiend financieel plan. Dit is het moment om – als je dat voordien nog niet deed – met je boekhouder rond de tafel te zitten. Breng in kaart hoe je onvermijdelijke investeringen kan financieren – zoals de huur van je pand of de aankoop van materiaal, nog vóór je een klant hebt mogen ontvangen –, welke vaste maandelijkse kosten je moet incalculeren, welke factoren je cashflow zullen beïnvloeden... Je boekhouder is degene die ervoor zorgt dat je financieel plan geoptimaliseerd en elk financieel aspect gecoverd is.

Graag een helpende hand bij de opstelling van je business- en/of financieel plan? FiscaCoach is je partner in crime. Maak een afspraak op 011 123 123 of via info@fiscacoach.be.
home