‘Je zaak op naam van je kinderen zetten, een goed idee? FiscaCoach Els legt uit’

“Veel zelfstandigen denken na over later, en wat dan met hun zaak moet gebeuren. Slim gezien, want successieplanning stel je beter niet uit. Toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Hoe je je kinderen financieel veiligstelt, maar zelf wel de controle houdt zo lang je leeft, bijvoorbeeld”, zegt FiscaCoach Els. Ze geeft tips over je successieplanning.

1. Begin op tijd

“Denken aan de toekomst doen velen, maar successieplanning blijft voor sommige ondernemers een ver-van-hun-bedshow. Dat is begrijpelijk, maar toch loont het de moeite om er op tijd mee te beginnen. Successieplanningen nemen namelijk heel wat tijd in beslag. Specifieke vragen vereisen specifieke antwoorden, en die zijn er niet in één, twee, drie. Eens je de vijftig nadert, is het dan ook het perfecte moment om rond de tafel te zitten met je boekhouder en een jurist.”

2. Laat je adviseren

“De combinatie van een fiscaal adviseur en een juridisch expert is ideaal om alle aspecten van je successieplanning in kaart te brengen. Dé tips geven om je nalatenschap zus of zo aan te pakken is moeilijk, want een goeie successieplanning is er altijd één op maat. Daarvoor kijken we naar de waarde van de aandelen, de verhoudingen tussen de kinderen, welke zeggenschap de ouder wil behouden... Voor elke vraag is er een gepast antwoord.”

3. Richt een maatschap op

“In veel gevallen raden we aan om een maatschap op te richten. Dat is een vennootschap die niet aan dwingende regels is onderworpen: veel van de statuten en regels bepaal je zelf. Bij een maatschap schenk je een groot deel van de aandelen in volle eigendom aan de kinderen. Als ouder behoud je enkele aandelen en blijf je statutair zaakvoerder, waardoor je het laatste woord behoudt. Wie niet voor een maatschap kiest, schenkt vaak de blote eigendom op de aandelen aan de kinderen. Zelf behouden ze het vruchtgebruik en de inkomsten van hun zaak. Op die manier houden de ouders de controle. Wanneer de ouders overlijden, ontsnappen de kinderen aan de erfbelasting, die serieus kan oplopen.”

4. Bezint eer ge begint

“Successieregelingen maak je niet in één, twee, drie ongedaan. Bedenk daarom heel goed op voorhand wat je precies wil schenken en op welke manier. Het gebeurt meer dan eens dat ondernemers plannen laten uitwerken en vastleggen en zich later bedenken, maar jammer genoeg zijn de meeste van de regelingen onmogelijk ongedaan te maken. Je op voorhand goed informeren over alle opties en die tegenover elkaar afwegen, bespaart je veel geloop achteraf.”
home