‘Laatste beschermingsmechanisme aan te vragen’

Voor een beperkt aantal sectoren kan je voor de maanden juli, augustus en september nog gerichte coronasteun aanvragen in de vorm van het beschermingsmechanisme. Sinds 15 oktober is het mogelijk om een aanvraag te doen.

Hotels, feestzalen, discotheken, dancings, reisbureaus, reisorganisatoren, autocarondernemingen en een beperkte groep ondernemingen uit de eventsector konden tot eind september nog een beroep doen op de beschermingspremie. De voorwaarden voor die laatste premie zijn dezelfde als voor eerdere steun: een onderneming die 60% omzetverlies kan aantonen, heeft recht op 10% van de omzet in de referentieperiode. Let wel op: de premie kan je pas aanvragen nadat je je btw-aangiftes voor het derde kwartaal van 2019 en het derde kwartaal van 2021 hebt ingediend. Je kan de premie aanvragen via Vlaio tot 16 november 20u.

Opgelet: controle op coronapremies

Vlaio voert grondige checks uit op de uitgekeerde steunpremies van het afgelopen anderhalf jaar. Eind augustus werd al meer dan 83 miljoen euro teruggevorderd. Wie onterecht een aanvraag doet/deed, riskeert om vijf jaar lang uitgesloten te worden van Vlaio-steun.
home