‘Lenen als financieel redmiddel: de handelshuurlening in een notendop’

Sinds juli kunnen ondernemingen die door de coronacrisis moeilijk hun handelshuur kunnen betalen een beroep doen op de handelslening. Aangezien de veiligheidsmaatregelen rond corona zijn verlengd, kan je als ondernemer ook langer van de handelslening gebruikmaken.

Heel wat ondernemingen met omzetverlies ervaren moeilijkheden om de huur van hun handelspand te betalen. Om die ondernemingen financieel te ondersteunen, zette de Vlaamse overheid in juli de handelshuurlening op poten.

Twee huurperiodes

Een handelshuurlening is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder. De Vlaamse overheid schiet de huurkost van maximaal twee huurperiodes voor, op voorwaarde dat de verhuurder een of twee maanden huur laat vallen. De handelshuurlening wordt opgesteld via PMV/-z-leningen en bedraagt maximaal 35.000 euro per onderneming. Het geleende bedrag terugbetalen gebeurt op 24 maanden en aan een rente van 2%.

Verlenging

Oorspronkelijk was een handelshuurlening aanvragen mogelijk tot 1 oktober. Door de lange duur van de crisis breidde de overheid die periode uit: tot 1 december kan je voor jouw handelspand een lening aanvragen.

Gratis bemiddeling

Wie graag gebruik maakt van de handelslening maar moeilijk een compromis kan vinden met zijn of haar verhuurder, kan via de Vlaamse overheid gratis bemiddeling aanvragen. De afgelopen maanden gingen zo’n zestig ondernemers je voor. 1/3 van hen kwam uiteindelijk tot een akkoord.

26 oktober 2020
home