‘To gift or not to gift: geschenken voor medewerkers’

Waarmee verras jij je medewerkers?

Kerstmis en Nieuwjaar staan voor de deur, er komen twee pensioneringen aan en elke maand is er wel iemand van je medewerkers jarig. Tijd voor cadeautjes! Of niet? Zijn alle geschenken voor je medewerkers fiscaal aftrekbaar?

Sinterklaas en de kerstman

Voor gelegenheden als Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar of een verjaardag tel je maximum 40 euro per jaar neer. Voor een eervolle onderscheiding – een officiële of burgerlijke onderscheiding die buiten de onderneming werd toegekend – ligt dat bedrag hoger: 120 euro per jaar.

Mijlpalen

Ook persoonlijke mijlpalen van je personeelsleden verdienen een cadeautje. Voor een pensionering, bijvoorbeeld, mag je minimum 120 euro en maximum 500 euro uitgeven, uitgaande van 40 euro per dienstjaar.

Voor een huwelijk kan je tot 245 euro diep in je buidel tasten. Wist je trouwens dat een wettelijke samenwoning gelijkgesteld is met een huwelijk? Ook daarvoor mag je je werknemers dus een geschenk of premie geven tot 245 euro.

Lang leve

Voor geboortes bestaan geen speciale tarieven. De voorwaarden daarvoor zijn ongeveer gelijk aan die van zakengeschenken. Geboortegeschenken vallen onder de default van giften onder 50 euro.

Cadeaus van meer dan 50 euro zijn voor jou 100% aftrekbaar, maar je werknemer wordt er wel op belast. Een beetje een kat in een zak voor je werknemer, dus.

Wat als?

Voldoet een geschenk niet aan bovenstaande voorwaarden, dan volgen hoge boetes. Je betaalt interesten en de belasting daarop. Voor een eerste overtreding bedraagt die boete 10% van de belastingen op de waarde van je geschenk, voor een tweede 20%... Met een maximum van 50%. De facturen en bewijzen van je geschenken goed bijhouden is dus een must.

En let op: net als bij relatiegeschenken zijn tabak en sterke drank uit den boze.

Fout aangegeven geschenken kunnen financiële gevolgen hebben voor je bedrijf. Op zoek naar de ideale balans tussen fiscaliteit en vrijgevigheid? FiscaCoach helpt je graag op weg. Bel ons gerust op 011 123 123 of mail naar info@fiscacoach.be.
home