‘To gift or not to gift: relatiegeschenken’

Welke voorwaarden hangen aan jouw relatiegeschenken?

Een fles champagne om een nieuwe samenwerking te vieren, een boekenbon om een zakenrelatie te bedanken of een handelsgeschenk voor een van je klanten tijdens de eindejaarsperiode: er is altijd wel een reden voor een relatiegeschenk. Hoeveel je daarvan kan 'inbrengen' hangt af van de geschenkwaarde. Maar zijn al die relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Bioscooptickets of bos bloemen

Een relatiegeschenk is in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Dat betekent niet dat je het betaalde bedrag volledig kan terugvorderen, maar wel dat je de gemaakte kosten kan aftrekken van je belastbare winst. Op het overgebleven bedrag betaal je dan belastingen.

Voor geschenken van minder dan 50 euro recupereer je de BTW volledig. Dat is niet het geval voor cadeaus die meer kosten. Overschrijdt je cadeau de waarde van 125 euro (incl. BTW) per jaar niet, dan is die voor 50% als beroepskost aftrekbaar.

Vermijd vergiftigde geschenken

Kost je geschenk toch meer dan 125 euro per jaar per ontvanger, dan is dat 100% aftrekbaar. Hou er wel rekening mee dat de ontvanger van je cadeau in dat geval belast wordt in de personenbelasting. De fiscus beschouwt het geschenk dan namelijk als een voordeel van alle aard. Om je zakenrelatie vergiftigde geschenken te besparen, beperk je dus het best je uitgaven.

Ken je de aankoopprijs van je geschenk niet (meer)? Dan wordt de berekening gemaakt op basis van de normale waarde ervan. Hou altijd het bewijs van je uitgave goed bij, want dat heb je nodig voor elk relatiegeschenk dat je wil inbrengen.

Bewaar die whisky voor een andere keer

Aan je relatiegeschenk zijn wel wat voorwaarden verbonden. Voor sterke drank en tabaksproducten krijg je de BTW niet terugbetaald - ook niet als je cadeaus minder dan 50 euro gekost hebben. Voor champagne, wijn, chocolade en dergelijke gebeurt dat wel.

Elke klant kan je ook slechts één cadeau per kalenderjaar geven. Toch meerdere geschenken nodig per klant in hetzelfde jaar? Dat kan, maar slechts voor één van die geschenken kan je dan een beroep doen op de btw-aftrek.

Reclame graag

Gadgets en gebruiksgoederen die je uitdeelt om promotie te voeren zijn volledig aftrekbaar, omdat die als publiciteitskost worden beschouwd. Voorzie de voorwerpen van de naam of het herkenbare logo van je onderneming. Die info moet opvallend aangebracht zijn en mag je niet kunnen verwijderen.

Wat je uitdeelt, moet van geringe waarde zijn en verspreid je in grote oplage. Denk aan penen, sleutelhangers, agenda's, aanstekers of kalenders. Verbruiksgoederen zoals chocolade, champagne of wijn vallen daarom niet onder de volledige aftrekbaarheid. Op die geschenken geldt altijd de 50%-beperking.

Op zoek naar de ideale balans tussen fiscaliteit en je zakenrelaties? FiscaCoach helpt je graag op weg. Bel ons gerust op 011 123 123 of mail naar info@fiscacoach.be
home