‘Waarom het derde businessjaar cruciaal is’

De financiële kant van je zaak wordt na drie jaar pas écht duidelijk

Een nieuwe zaak op poten zetten is interessant, uitdagend en leuk. Die zaak draaiend en gezond houden is vaak een uitdaging. Dit is waarom het derde businessjaar cruciaal is.

1. In drie jaar bouw je een klantenbestand op

Of niet. Een vast cliënteel krijg je niet op een of twee jaar. Om een idee te krijgen van je omzet – en winst – is tijd nodig. Daarom is je derde businessjaar meestal cruciaal: zie je je klantenbestand na drie jaar hard werk niet stijgen, dan is de kans klein dat dat de daaropvolgende jaren nog zal gebeuren.

2. Het is het jaar van de belastingen

Financieel het hoofd boven water houden is een vereiste om je business voort te zetten. Hou daarom rekening met een bezoek van de belastingen na drie jaar. Voor ondernemingen die starten in 2020 geef je in 2021 belastingen aan. In 2022 volgt dan de afrekening. Het sociale verzekeringsfonds stelt op dat moment ook de afrekening op voor de sociale bijdragen van 2020. In België bedragen die kosten zo’n 25 à 50% – een serieus bedrag als je daar niet op voorbereid bent. Een spaarpotje opzij houden om in te spelen op die vaak vergeten kosten is dus geen overbodige luxe. Ook een financieel plan (linkje naar andere blogpost) opstellen kan je behoeden voor zulke onaangename verrassingen.

3. Na drie jaar volgt de balans

Hoe is je omzetgroei? Wat met de hoeveelheid opdrachten die je binnenhaalt? Hoeveel tafels krijg je elke avond gevuld? Is er genoeg werk om je job als zelfstandige te blijven uitoefenen? Het antwoord op die vragen wordt na drie jaar bijna als vanzelf duidelijk.

Zijn na die periode grote gaten in je omzet te bespeuren, dan is het waarschijnlijk dat die ook in de toekomst moeilijk te vullen zullen zijn. Voor volledig zelfstandigen is dat het moment om zich te heroriënteren. Opnieuw zelfstandige in bijberoep worden is dan een oplossing. Zelfstandigen in bijberoep kunnen op dat moment hun zelfstandige activiteit stopzetten. Je boekhouder geeft je advies over hoe je die heroriëntatie het beste invult.

Graag advies over hoe je dat derde jaar overleeft? Een financieel gezond bedrijf uit de grond stampen? FiscaCoach zet graag de do’s en don’ts op een rij. Mail naar info@fiscacoach.be of bel op 011/123.123.
home