‘Waarom cybersecurity op je to do-list moet’

“Ongeziene cyberaanval” begin deze maand op Belnet, de provider van meer dan 200 overheidsdiensten – een extra bevestiging dat aandacht voor cybersecurity loont, ook voor jouw onderneming. Dit is waarop je moet letten.

Continuïteit, financiële stabiliteit en vertrouwen

Cybersecurity mag een ver-van-mijn-bedshow lijken, de cijfers liegen er niet om: jaarlijks gaat 400 miljard euro verloren aan cybercriminaliteit. Kmo’s worden als een gemakkelijk doelwit beschouwd, omdat die zich vaak het meest focussen op de groei van hun business. De financiële verliezen die vaak met cyberaanvallen gepaard gaan, wegen echter niet op tegen de investering die extra aandacht voor cyberveiligheid betekent.

Grote financiële verliezen zijn één ding, maar aangezien technologie en zakendoen niet meer los van elkaar te zien zijn, leggen cyberaanvallen ook je hele organisatie plat. Wie daartegen gewapend is, kan een betere continuïteit van zijn werking garanderen. Bovendien wekt cyberveiligheid vertrouwen bij je klanten – iedereen wil dat met zorg met zijn of haar data wordt omgegaan.

De meest voorkomende gevaren op een rij

  • Phishing: Phishingmails zijn vaag, dwingend en komen onverwacht. Meestal gaat het om bedrijven die via vage omschrijvingen en aanmaningen gegevens ontfutselen – van paswoorden tot bankgegevens.
  • CEO-fraude: Opzet is hetzelfde als met traditionele phishingmails, alleen doet de afzender zich voor als de zaakvoerder van je bedrijf. Via dringende mails proberen hackers gegevens te ontfutselen van je medewerkers.
  • Ransomware: Steeds populairder wordende vorm van malware, speciaal ontwikkeld om computers en/of software te blokkeren en gegevens (tijdelijk) ontoegankelijk te maken. Enkel door losgeld te betalen krijg je opnieuw toegang tot je gegevens.

(Meer info over de meest voorkomende gevaren? Die lees je hier.)

Wat bij een cyberaanval?

Neem bij een cyberaanval altijd contact op met CERT.be (het Cyber Emergency Response Team van de overheid) en de politie. De kans is groot dat die meer info hebben over de aanval. Aangifte doen bij de politie is sowieso noodzakelijk als je een verzekering hebt lopen.

Om je aangifte zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, verzamel je het best op voorhand alle info over het type data dat werd gebruikt, de timing van de aanval, de naam van het virus, je ondernomen acties en je besturingssystemen of software. Belangrijk: schakel je toestellen niet uit tijdens een aanval (zo gaat alle informatie rond de aanval verloren), maar koppel ze los van je systemen, zodat de schade zich niet verder kan verspreiden.
home