‘Zo houd je het veilig op de werkvloer’

Sinds 4 mei gaan we voorzichtig opnieuw richting ‘normaal’. Nummer een prioriteit: veiligheid garanderen. Ook op de werkvloer. Deze regels houd je het best in het achterhoofd als je opnieuw met klanten of je werknemers in contact komt.

Houd afstand

Ook al geldt de toelating voor bedrijven om opnieuw de deuren te openen, telewerk blijft de norm. Is dat om de een of andere reden niet mogelijk, doe er dan alles aan om de afstand te bewaren. Anderhalve meter blijft de norm, ook op vervoer dat je als werkgever voor je werknemers organiseert. Maak het concreet voor je werknemers: stickers, affiches of markeringen om de afstand aan te duiden, zijn geen overbodige luxe. Heb je meerdere mensen in dienst, probeer dan aankomst- en vertrekmomenten te spreiden. Hoe minder volk op kantoor aanwezig, hoe beter.

Licht je klanten in

Ook van je klanten houd je afstand. Afspraken buiten de deur? Maak duidelijke afspraken voor je ter plaatse bent en vraag welke maatregelen gelden op de locatie van je bezoek. Zelf een winkel? Zorg ervoor dat klanten gemakkelijk de anderhalve meter afstand kunnen bewaren (voor zaken groter dan twintig vierkante meter wordt aangewezen om slechts een klant per tien vierkante meter toe te laten). Klantenbezoeken spreiden of het aantal klanten beperken is dus een must.

Bescherm je personeel

Medewerkers die opnieuw komen werken, moeten dat in een veilige omgeving kunnen doen. Voorzie voor collega’s die op minder dan anderhalve meter van elkaar moeten werken mondmaskers (houd de chirurgische maskers en FFP2/FFP3-maskers voor zorgverleners) en/of plexiglas. Zorg dat niemand om extra hygiëne heen kan: voorzie genoeg zeep en papieren doekjes (geen handdoeken of elektrische drogers!). Handgel is de redding is als er geen water in de buurt is. Extra reminders met instructies ophangen is geen overbodige luxe. Voorzie extra reiniging voor werkplekken, werkmateriaal en sociale voorzieningen. Zet regelmatig ramen en deuren open, zodat alles goed verlucht blijft.

Nog even dit

Respecteer de regels: op niet-naleving als ondernemer staan boetes van 750 euro. Word je voor de tweede keer betrapt, dan volgen hogere boetes en een verplichte sluiting. Meer weten over de voorschriften? Vlaio zet alles op een rij. Voor je fiscale vragen kan je terecht bij FiscaCoach via info@fiscacoach.be. 
home